dimarts, 4 de juny del 2013

Joana Raspall - Biografia




Joana Raspall i Juanola va néixer fa 100 anys. Sí, sí, com  ho sentiu. L’1 de juliol de 1913.

Neix a Barcelona malgrat que va viure al Masnou fins que va complir 3 anys, quan ella i la seva família es traslladen a viure a Sant Feliu de Llobregat.

De petita va anar a l’escola municipal però quan va complir 11 anys va anar a estudiar a un internat a Perpinyà, on va aprendre francès. Però la seva estada allà va ser curta. L’any següent es mor el seu pare i torna a Catalunya. 

A Sant Feliu es fa gran i estudia comptabilitat. Als 14 anys comença amb la literatura, que escriu sempre en català. Els seus primers escrits es publiquen a revistes locals als anys vint i trenta: El Eco del Llobregat, Camí Claror, etc . I és aquí quan comença la seva lluita perquè es faci una biblioteca infantil a Sant Feliu.

Li agraden tant i tant els llibres que comença a estudiar per entrar a l’Escola de Bibliotecàries. Va fer les pràctiques de bibliotecària i va treballar fins després de la Guerra Civil a la biblioteca de Vilafranca del Penedès.

La Joana i la seva companya de feina van salvar molts llibres en català  i els portaren a la Biblioteca de Catalunya. Quan la guerra es va acabar, va  començar a treballar d’administrativa.

El 1941 es casa amb un metge, el Dr. Cauhé, i tenen tres filles i un fill. Aleshores la Joana canviarà de feina i ajudarà al seu marit al despatx de la consulta mèdica.

Durant els anys de després de la guerra el règim franquista no deixava escriure en català, però la Joana va decidir fer-lo servir, així que va reprendre la seva tasca literària i va començar a escriure  textos en català que va publicar en espais clandestins com els Jocs Florals, concursos literaris i festes populars.

Va començar a fer classes de català a casa seva a tothom que volgués aprendre, i va crear fitxes de mots sinònims, que anys més tard es convertirien en el “Diccionari pràctic de Sinònims”, el “Diccionari de locucions i frases fetes” i el “Diccionari d’homònims i parònims”.

Joana Raspall és una dona amb molta empenta i el 1974 fa que es creï el Premi de Poesia Martí Dot dirigit a joves poetes i poetesses. D’ençà ha fet de jurat i ha participat en l’organització d’aquest premi, i ara n’és la Presidenta d’Honor del Jurat.

Va participar en el 1r Congrés de Cultura Catalana, i va promoure la creació de la col·lecció de teatre infantil en català a l’editorial Edebé amb tres obres de teatre per a infants i joves. D’aquestes “L’invent” va guanyar el premi Cavall Fort el 1969.

L’any 1976  va promoure l’Associació de Veïns Can Nadal.
L’any 1977 va presidir el Centre Parroquial. Col·laborà en revistes les revistes “Alba”, i “Va i ve”.
L’any 1977 va iniciar la “Tertúlia Literària”. Participava en tertúlies i actes literaris. Visitava a les escoles on feia xerrades sobre poesia i literatura. Això sí, ella sempre escriu poesia.
L’any 2004 l’associació de dones Casal de la Dona crea el Concurs de relats breus per a dones Joana Raspall.
L’any 2008 l’Ajuntament posa per nom a uns dels seus carrers Joana Raspall.





1 comentari:

DIGUES LA TEVA!!